Avukat Dilay Şen Doğan

Avukat
Dilay Şen Doğan

Hpv Aşısı İçin Yapılan Ödemelerin Dava Yoluyla Sgk’dan Tahsili


Bilindiği üzere rahim ağzı kanseri ülkemizde görüşem Human Papilloma Virus (HPV)’nin bulaşması ile oluşan ve özellikle erken yaşta aşı olunması ile birlikte önlenebilen bir hastalıktır. Rahim ağzı kanserinin, aşı olunması neticesinde önlenebileceği bilimsel verilerle doğrulanmış bir gerçekliktir. Hal böyle olunca söz konusu aşı hayati bir öneme haizdir.


Her ne kadar Sağlık Uygulama Tebliğinde HPV aşısının ödeneceğine dair hüküm bulunmamakta ise de aşılama yapılmasının rahim ağzı kanserinin önlenmesine doğrudan etkisi olduğu ve aşılama yapılmanın tıbben gerekli olduğu ve muadil başkaca bir aşının da bulunmadığı açıkça ortadadır. Bugün birçok kadın HPV aşısını artan ücretlerle almaya çalışmakta ancak bedellerin yüksekliği sebebiyle pek çok kadın da söz konusu aşıya erişim hakkı ve tedavi hakkından mahrum kalmak zorunda bırakılmaktadır. İlaca erişim hakkı ve sağlık hakkı, yaşama hakkının ayrılmaz bir parçasıdır. Dolayısıyla tıbben aşı olunması halinde rahim ağzı kanserinin önlenebileceği kanıtlanmış olup söz konusu aşı bedellerinin ödenmemesi uluslararası sözleşmeler, mevzuatlar yanında Anayasamıza da aykırılık teşkil etmektedir.


Bilindiği gibi T.C. Anayasasının 56.maddesinde Sağlık ve Yaşama Hakkı düzenlenmiş, 60.maddesinde de Sosyal Güvenlik Hakkı yer almaktadır. Anılan 56. Madde Sağlık hizmetleri ve çevrenin korunması başlığını taşımakta olup," Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Devlet, herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamak; insan ve madde gücünde tasarruf ve verimi artırarak, işbirliğini gerçekleştirmek amacıyla sağlık kuruluşlarını tek elden planlayıp hizmet vermesini düzenler. Devlet, bu görevini kamu ve özel kesimlerdeki sağlık ve sosyal kurumlarından yararlanarak, onları denetleyerek yerine getirir. Sağlık hizmetlerinin yaygın bir şekilde yerine getirilmesi için kanunla genel sağlık sigortası kurulabilir." şeklindedir. T.C. Anayasasının 60.maddesi ise; Sosyal Güvenlik Hakkı başlığını taşımakta olup, herkesin Sosyal Güvenlik Hakkına sahip olduğu ve devletin Sosyal güvenliği sağlamak için gerekli tedbirleri alacağı ve teşkilat kuracağı kabul edilmiştir


Kadınların söz konusu aşıdan, öngörülen ücretler sebebiyle mahrum bırakılmaları doğrudan doğruya anayasal hakların ihlali niteliğindedir. Günümüzde bazı yerel yönetimler tarafından belirli yaş gruplarının ücretsiz söz konusu aşıdan yararlanabileceğine ilişkin düzenlemeler yapmaya çalışmakta ise de birçok kadın da söz konusu aşıların bedellerinin yüksekliği sebebiyle aşıya ulaşamamaktadır.


HPV asının Saglık Uygulama Tebliginde yer almaması nedeni ile SGK tarafından karşılanmadığı ancak aşının rahim ağzı kanseri asının ölümcül bir hastalık olduğu, aşı ile hastalığın önlenebileceği, aşının hayati öneme haz olduğu ve yapılmasının tıbben kullanılmasının gerekli olduğu tıbben ispatlanmıştır.


HPV aşısını ücretli olarak yaptırmış olan bir kişi öncelikle SGK’ya başvurarak SGK’dan red cevabının gelmesinin akabinde HPV aşı ücretlerinin tahsiline yönelik olarak İş Mahkemesi’nde dava açma yoluna gidebilmektedir. Söz konusu yargılama esnasında aşılarıın yapıldığına dair ödemeleri gösterir dekont, faturaların varlığı ispat noktasında önemlidir.


Söz konusu davalar ofisimiz tarafından takip edilmekte olup tarafımızla iletişim kurarak randevu oluşturabilir ve bilgi alabilirsiniz.